Fys Optima - Kiropraktik

Vad är kiropraktik

– Cheiro och Praktikos –”att göras för hand”

Vad är kiropraktik

Ordet kiropraktik kommer från grekiskan ”cheiro” och ”praktikos”, som fritt översatt betyder att göra för hand. Det finns flera vårdyrken som arbetar med manuell medicin men det kännetecknande för kiropraktik är HVLA-manipulation.

HVLA-manipulation är en smärtfri behandling där kiropraktorn behandlar leden med kort impuls för att öka dess rörlighet och minska smärta. Behandlingen kräver avancerad teknik som utförs med minimal kraft. Stor del av kiropraktorns femåriga utbildning fokuserar på att utveckla det praktiska handlaget som krävs för säker och effektiv manipulationsbehandling.

I kiropraktiskt omhändertagande läggs stor vikt på diagnostisering. Kiropraktorn är primärvårdsgivare vilket innebär att patienten inte behöver söka läkare eller vårdcentral innan kiropraktorbesöket. Om patientens problem inte lämpar sig för kiropraktisk behandling eller om undersökningen kräver vidare utredning hänvisar kiropraktorn patienten vidare till lämplig vårdgivare.

 I dag finns det närmre 100 000 yrkesverksamma kiropraktorer runt om i världen, utbildade i USA, Australien, Sverige, England Frankrike och Danmark.

Varför får man ont i ryggen?

Ryggraden består av 24 kotor. Orsaker som olyckor, ojämn belastning t.ex. dålig hållning, monotont arbete, stress, spänningar m.m., kan orsaka funktionsstörningar i nervsystem och det motoriska systemet i kroppen med eller utan smärta.

Kiropraktik är ett skonsamt och säkert sätt, att med händer, behandla en funktionsnedsättning och därmed återställa rörelseapparatens fulla funktion.

Scroll to Top